Diner Geen categorie Lunch Recepten

3X side salads

side salads

Deze drie slaatjes maken een gerecht net even wat spectaculairder. Vooral leuk als je eters krijgt. Het is weer even wat anders dan sla, tomaat, avocado en pijnboompitten (niks mis mee trouwens). Ik presenteer u: 3x side salads.

Rucolasalade

side saladsDit heb je nodig

250 g rucola, kijk goed of hij nog lekker groen is en niet al een beetje uitgedroogd
balsamico
1 citroen
olijfolie
peper en zout
100 g parmezaan

Zo maak je rucolasalade

Maak een dressing van balsamico, het sap van de citroen, olijfolie en wat peper en zout. Schep dit door de rucola (je mag best even je handen gebruiken om ervoor te zorgen dat de dressing goed verdeeld is). Maak een flinke berg van de rucola en rasp hieroverheen de parmezaan. Als laatste doe je er een kleine draai van de pepermolen over.

Tip: bezuinig niet op balsamicoeen iets duurdere/betere kwaliteit kan heel veel verschil maken qua smaak.

Hollandse side salad

Dit heb je nodigside salads

250 g botersla
8 radijsjes
sneetje (oud) brood
1 sjalotje, heel fijn gesneden
1 el witte wijnazijn
1 el dijonmosterd
3 el olijfolie
zout

Zo maak je Hollandse side salad

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd het brood in kleine stukjes en doe die in een ovenschaal met wat olijfolie en zeezout. Snijd de radijs in dunne plakjes.

Was de botersla en laat die goed uitlekken. Maak dan de dressing door de azijn, mosterd, sjalot en olijfolie door elkaar te mengen. Giet dit over de botersla en hussel goed door.

Haal de croutons uit de oven en strooi die samen met de radijs over de sla.

Tip: knip er wat verse kruiden die je nog in huis hebt overheen, zoals bieslook.

 

Bittere sla

side saladsDit heb je nodig

1 radicchio (ook wel roodlof genoemd)
100 g krulandijvie
2 handen spinazie
2 sinaasappels
30 g zonnebloempitten
2 tl maple syrup
5 takjes munt
2 el olijfolie
zest van 1 citroen
peper en zout

Zo maak je bittere sla

Rooster de zonnebloempitten kort in de pan met wat zeezout en laat ze afkoelen. Was de radicchio, andijvie en spinazie en laat goed uitlekken.

Meng voor de dressing het sap van 1 sinaasappel, de maple syrup, de zest van 1 citroen en de olijfolie. Proef goed en breng eventueel op smaak met zout en peper.

Ontvel de sinaasappel en snijd die in mooie wieltjes. Hussel de radicchio, andijvie, spinazie en sinaasappel door de dressing. Strooi de munt en de zonnebloempitten eroverheen.

Tip: als je geen radicchio of krulandijvie kan vinden, kan het ook met witlof of een andere bittere sla of bladgroente. Om ‘m iets specialer te maken kun je er ook wat Hollandse geitenkaas overheen schaven.

Je kunt een side salad bijvoorbeeld serveren bij deze club sandwich. Dat wordt echt een chique lunch.

foto credits : Anouk Boetzer

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk

Over Jet

Foto: Dana van Leeuwen

Begin met mij een gesprek over eten en we raken de komende uren niet uitgepraat. Maar ook als je me vraagt een rondje te joggen of een potje te boksen ga ik graag met je mee. Als we dan tenminste wél ‘s avonds samen gaan koken en wie weet nog even het café in, want dat hoort óók bij een gezonde levensstijl. Je moet goed eten en een keer een kater hebben is geen ramp, alleen de kunst is: wat doe je daarná? En heb je een keer helemaal geen zin in de gym of in een oergezond maal? Maak er vooral geen punt van. Wie de lat te hoog legt, houdt dat niet lang vol. Als je de balans weet te vinden, ben je op je gelukkigst. Dus, voor een happy & healthy leven geldt: niet te streng en al helemaal niet saai. Dat is hoe ik erover denk.
Deze visie, mijn verhaal, tips en adviezen deel ik in mijn boeken “Het boek van Jet” en “Tips van Jet”. In september verschijnt het boek “Uit huis met Jet” voor iedereen die op zichzelf gaat wonen en graag lekker, makkelijk en vers wil koken.

Ook organiseer ik “Dag met Jet” en “Weekend met Jet”. Sinds kort kun je hier, op het forum, meepraten of elkaar juist advies vragen.

Ik schrijf als freelancer over alles wat te maken heeft met voeding, koken, restaurants en sport. Ik ben lang smulpaap- columnist geweest in het Parool, je kunt mijn artikelen lezen in het tijdschrift ExtraLekker én ik schrijf maandelijks voor het tijdschrift AndC. Maar ook op bewegend beeld kun je mij zien in mijn 3-delige serie “Niet Gezond Meer” op NPO3 (23, 30 mei en 6 juni om 21.05) en was ik vorig jaar te zien in het programma Foodmakers op RTL4 én op mijn You-Tube-kanaal.