Diner Lunch Recepten

Ajo blanco – koude soep met amandelen

Ajo blanco

Ik noem deze soep ook wel een witte gazpacho, maar dan net even wat meer bijzonderder. Het zijn dan ook een klein beetje meer handelingen dan alleen ingrediënten in de blender stoppen. Plan ook minstens een uur in zodat de ajo blanco extra koud kan worden in de ijskast.

Dit heb je nodig
Voor 4 personen

3 grote tenen knoflook
scheutje sherryazijn
200 g geblancheerde amandelen
2 sneetjes wit (zuurdesem)brood zonder korst
25 ml amandelmelk
½ komkommer
10 druiven
100 ml olijfolie
500 ml ijskoud water
peper en zout

Zo maak je de ajo blanco

Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg in een ovenschaal de tenen knoflook met daaroverheen wat olijfolie. Zet de schaal een uur in de oven. Schil de komkommer en snijd die in kleine stukjes.

Rooster de amandelen heel kort in een koekenpan, totdat ze een heel lichte kleur krijgen. Week het brood in de amandelmelk voor 10 minuten.

Leg een handje amandelen apart en knijp het brood uit. Doe de rest van de amandelen, samen met het brood, het water en de komkommer in de keukenmachine. Haal de knoflook uit de oven en knijp de inmiddels zoet en zacht geworden knoflook uit de schil en doe die bij het mengsel in de keukenmachine. Doe er dan nog een scheutje sherryazijn bij en vervolgens langzaamaan de olie terwijl de machine draait. Breng op smaak met zout en peper. Let op: de soep wordt goed koud geserveerd, daarom kan ‘ie wat meer op smaak worden gebracht dan normaal.

Zet de soep voor minimaal een uur in de koelkast, schep die dan in kommen en strooi er de amandelen, de druiven en een drupje olijfolie overheen. Vergeet niet te proeven of hij goed op smaak is als hij uit de koelkast komt.

Tip: vervang de druiven door meloen, lekker voor in de zomer.

Heb je een kater? Dan raad ik je aan deze soep te maken.

foto credits: Anouk Boetzer

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk

Over Jet

Foto: Dana van Leeuwen

Begin met mij een gesprek over eten en we raken de komende uren niet uitgepraat. Maar ook als je me vraagt een rondje te joggen of een potje te boksen ga ik graag met je mee. Als we dan tenminste wél ‘s avonds samen gaan koken en wie weet nog even het café in, want dat hoort óók bij een gezonde levensstijl. Je moet goed eten en een keer een kater hebben is geen ramp, alleen de kunst is: wat doe je daarná? En heb je een keer helemaal geen zin in de gym of in een oergezond maal? Maak er vooral geen punt van. Wie de lat te hoog legt, houdt dat niet lang vol. Als je de balans weet te vinden, ben je op je gelukkigst. Dus, voor een happy & healthy leven geldt: niet te streng en al helemaal niet saai. Dat is hoe ik erover denk.
Deze visie, mijn verhaal, tips en adviezen deel ik in mijn boeken “Het boek van Jet” en “Tips van Jet”. In september verschijnt het boek “Uit huis met Jet” voor iedereen die op zichzelf gaat wonen en graag lekker, makkelijk en vers wil koken.

Ook organiseer ik “Dag met Jet” en “Weekend met Jet”. Sinds kort kun je hier, op het forum, meepraten of elkaar juist advies vragen.

Ik schrijf als freelancer over alles wat te maken heeft met voeding, koken, restaurants en sport. Ik ben lang smulpaap- columnist geweest in het Parool, je kunt mijn artikelen lezen in het tijdschrift ExtraLekker én ik schrijf maandelijks voor het tijdschrift AndC. Maar ook op bewegend beeld kun je mij zien in mijn 3-delige serie “Niet Gezond Meer” op NPO3 (23, 30 mei en 6 juni om 21.05) en was ik vorig jaar te zien in het programma Foodmakers op RTL4 én op mijn You-Tube-kanaal.