Diner Lunch Recepten

Veggie boekweit-noodlesalade

boekweit-noodlesalade

Voordat ik je het recept van deze veggie boekweit-noodlesalade geef wil ik het even hebben over groenten. Komt ‘ie: het wás namelijk 200 gram  dat de mensen minimaal zou moeten eten voor een gezond eetpatroon, maar die hoeveelheid is tegenwoordig verdubbeld. Weeg dat maar eens voor de gein af. Vierhonderd gram groenvoer is behoorlijk veel. Een goede keuze, dat wel, maar het is echt heel veel. Je zult er echt bewust mee bezig moeten zijn om aan je minimale groentetaks te komen. Een leuke challenge en voor een goed doel, zullen we maar zeggen.

Wekkertje

Het begint al bij het ontbijt. Bak een beetje courgette mee met je ei, stop wat spinazie in de blender als je een smoothie maakt en snijd plakjes komkommer op je boterham met pindakaas. Alle beetjes helpen.

Broodtrommel

Pimp vooral je bammetje met groenten, maar denk ook eens aan een ‘build your own salade’, wraps met hummus en paprika of omelet met groenten als lunch. Ten eerste is het weer eens wat anders dan elke keer maar diezelfde lunch en ten tweede begint gezond leven bij gevarieerd eten. Maak een lijst met lunchideeën, plak die op de ijskast, zodat je ze niet kunt vergeten.

6 uur

Denk vanuit groenten in plaats van vanuit vis of vlees(vervangers), maar bedenk vooral eerst: in wat voor groente heb ik zin vanavond? En dááromheen bedenk je een gerecht. Laat groente dus de hoofdrol hebben in je maaltijd.

Voor Bonduelle maakte ik deze boekweit-noodlesalade tijdens de All Day Veggies maand. Ik eet dit graag als diner en lunch. Maak vooral extra veel in de avond, zodat je het de volgende dag koud kunt meenemen naar je werk.

Dit heb je nodig voor de veggie boekweit-noodlesalade

Voor 4 personen

Voor de salade:
400 gram (boekweit)noodles
1 plak tofu
1 blik Bonduelle edamame boontjes
200 gram diepvries Bonduelle broccoliroosjes
200 gram Bonduelle velderwtjes (diepvries of uit blik)
2 lente-ui gesneden in kleine ringetjes
100 gram babyspinazie

Voor de dressing/marinade:
2 eetlepels olijfolie
3 theelepel sesamolie
3 eetlepels sojasaus
1 centimeter gember fijngehakt
1 teen knoflook fijngehakt
theelepel agavesiroop

eventueel ter garnering: zwart of geroosterd sesamzaad

Zo maak je de veggie boekweit-noodlesalade

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom en leg daar de tofu, gesneden in blokjes, in voor 5 minuten. Kook ondertussen de noodles gaar zoals op de verpakking staat. Stoom of kook je broccoli en velderwtjes kort gaar en spoel de edamame boontjes af. Haal de tofu uit de marinade om kort aan beide kanten te bakken in de pan. Gooi de marinade niet weg, dat is namelijk ook de dressing. Snijd de tofu in kleine blokjes.

Nu kun je de salade opmaken. Meng de broccoli, de edamame boontjes, de spinazie en de erwtjes met de boekweitnoodles en de dressing. Verdeel over vier kommen en leg de tofu op de salade en versier met lente-ui en sesamzaad.

Tip: ook heerlijk met een halve avocado.

Kijk hier voor meerdere recepten met veel groeten.

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk

Over Jet

Foto: Dana van Leeuwen

Begin met mij een gesprek over eten en we raken de komende uren niet uitgepraat. Maar ook als je me vraagt een rondje te joggen of een potje te boksen ga ik graag met je mee. Als we dan tenminste wél ‘s avonds samen gaan koken en wie weet nog even het café in, want dat hoort óók bij een gezonde levensstijl. Je moet goed eten en een keer een kater hebben is geen ramp, alleen de kunst is: wat doe je daarná? En heb je een keer helemaal geen zin in de gym of in een oergezond maal? Maak er vooral geen punt van. Wie de lat te hoog legt, houdt dat niet lang vol. Als je de balans weet te vinden, ben je op je gelukkigst. Dus, voor een happy & healthy leven geldt: niet te streng en al helemaal niet saai. Dat is hoe ik erover denk.
Deze visie, mijn verhaal, tips en adviezen deel ik in mijn boeken “Het boek van Jet” en “Tips van Jet”. In september verschijnt het boek “Uit huis met Jet” voor iedereen die op zichzelf gaat wonen en graag lekker, makkelijk en vers wil koken.

Ook organiseer ik “Dag met Jet” en “Weekend met Jet”. Sinds kort kun je hier, op het forum, meepraten of elkaar juist advies vragen.

Ik schrijf als freelancer over alles wat te maken heeft met voeding, koken, restaurants en sport. Ik ben lang smulpaap- columnist geweest in het Parool, je kunt mijn artikelen lezen in het tijdschrift ExtraLekker én ik schrijf maandelijks voor het tijdschrift AndC. Maar ook op bewegend beeld kun je mij zien in mijn 3-delige serie “Niet Gezond Meer” op NPO3 (23, 30 mei en 6 juni om 21.05) en was ik vorig jaar te zien in het programma Foodmakers op RTL4 én op mijn You-Tube-kanaal.