Columns Het Parool

Comfortfood met pit – Herfstige linzencurry

linzencurry

De herfst hangt in de lucht en ik krijg daar elk jaar weer een apart gevoel bij. Ik heb zin in boswandelingen, een dikke sjaal, een brandende kachel en warme chocolademelk. Ik verheug me zelfs al een beetje op de kerst. Of fietsen door een Amsterdamse hoosbui kan ik ook waarderen. Als ik er tenminste aan gedacht heb een poncho te dragen en op weg ben naar huis en een warme douche.

Als je het aan de supermarkt ligt, lijkt het vanavond al Pakjesavond, want de eerste kruidnoten en marsepeinen aardappeltjes heb ik alweer zien liggen. Of van die grote speculaasbrokken die je zelf kunt breken. Och, daar heb ik zin in. En vanaf nu bewaar ik ook grote dozen of geinige verpakkingen, want wie weet zijn die handig voor een sinterklaassurprise. De kaarsen in huis steek ik elke avond aan en mijn slowcooker sjouw ik weer op het aanrecht. Dan kan ik daar de hele dag een viscurry in laten pruttelen, linzen stoven of appelmoes mee maken.

Straks komen de spruitjes weer, die ga ik bakken met nootmuskaat en maak daarbij kaassoufflé uit de oven. En tijdens het joggen in het Amsterdamse Bos stop ik kastanjes in mijn zak die ik thuis met lucifersstokjes vier pootjes geef om vervolgens die grappige diertjes in de vensterbank te zetten. Mag ik ook alweer stoofpeertjes serveren met zelf gedraaid vanille-ijs en een scheutje rum? Laat ik beginnen met een bordje comfort food zoals een heerlijke linzencurry. Een beetje spicy en met noten.

Herfstige linzencurry

Ingrediënten
Voor 2-3 personen

250 gram gedroogde rode linzen
1 klein uitje
1 teentje knoflook
1 cm gember, geschild en fijngesneden
1 grote eetlepel garam masala
1 blik tomatenblokjes
Klein Spaans pepertje
200 ml groentebouillon
Sap van een limoen
Klein blikje kokosmelk (±200ml)
Versgemalen peper en zeezout
Pluk koriander
Zeezout
Handje geroosterde noten, zoals amandelen of cashewnoten

Verhit de olijfolie in een hapjespan. Snipper de ui en laat die zachtjes fruiten met de knoflook op laag vuur. Voeg de gember, in stukjes gehakte Spaanse peper, wat zeezout en de garam masala toe aan de pan. Roer met een houten lepel totdat je de specerijen goed gaat ruiken. Voeg nu de tomaten toe, de linzen en de bouillon. Roer goed en laat 20 minuten zachtjes doorpruttelen met het deksel op de pan. Doe nu de kokosmelk en limoensap erbij en breng het even aan de kook. Zet het vuur weer laag en laat de curry iets dikker worden. Serveer in grote kommen met koriander en gehakte nootjes.

Wil je nog meer Smulpapen lezen? Klik dan hier.

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk

Over Jet

Foto: Dana van Leeuwen

Begin met mij een gesprek over eten en we raken de komende uren niet uitgepraat. Maar ook als je me vraagt een rondje te joggen of een potje te boksen ga ik graag met je mee. Als we dan tenminste wél ‘s avonds samen gaan koken en wie weet nog even het café in, want dat hoort óók bij een gezonde levensstijl. Je moet goed eten en een keer een kater hebben is geen ramp, alleen de kunst is: wat doe je daarná? En heb je een keer helemaal geen zin in de gym of in een oergezond maal? Maak er vooral geen punt van. Wie de lat te hoog legt, houdt dat niet lang vol. Als je de balans weet te vinden, ben je op je gelukkigst. Dus, voor een happy & healthy leven geldt: niet te streng en al helemaal niet saai. Dat is hoe ik erover denk.
Deze visie, mijn verhaal, tips en adviezen deel ik in mijn boeken “Het boek van Jet” en “Tips van Jet”. In september verschijnt het boek “Uit huis met Jet” voor iedereen die op zichzelf gaat wonen en graag lekker, makkelijk en vers wil koken.

Ook organiseer ik “Dag met Jet” en “Weekend met Jet”. Sinds kort kun je hier, op het forum, meepraten of elkaar juist advies vragen.

Ik schrijf als freelancer over alles wat te maken heeft met voeding, koken, restaurants en sport. Ik ben lang smulpaap- columnist geweest in het Parool, je kunt mijn artikelen lezen in het tijdschrift ExtraLekker én ik schrijf maandelijks voor het tijdschrift AndC. Maar ook op bewegend beeld kun je mij zien in mijn 3-delige serie “Niet Gezond Meer” op NPO3 (23, 30 mei en 6 juni om 21.05) en was ik vorig jaar te zien in het programma Foodmakers op RTL4 én op mijn You-Tube-kanaal.