Diner Lunch Recepten

Flatbread met raita

flatbread met raita

Oké, ik ga je een beetje uitdagen, want je gaat je eigen hangop maken. Wacht! Niet wegklikken, laat je niet afschrikken, want het is niet moeilijk en echt een wereld van verschil als je die vergelijkt met ‘gewone’ yoghurt. Flatbread met raita is een supercombinatie. Zoek maar alvast een dunne theedoek op.

Wat heb je nodig

2 flatbreads of Turkse pizzabodems (vaak te koop bij de Appie of bij een Turkse of Marokkaanse bakker)
1 tl venkelzaad
2 tl zeezout
1 el olijfolie
300g Griekse yoghurt
½ komkommer
handvol munt
1 tl komijnzaad

extra:
een dunne theedoek
een rasp

Zo maak je flatbread met raita

Neem een mengkom, zet daarin een vergiet of zeef en leg hierin een theedoek. Schep de yoghurt in de theedoek en laat dit een uurtje in de koelkast staan. Zo zakt al het vocht uit de yoghurt en blijft er een romige hangop over.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de flatbreads op een ovenplaat, besprenkel die met olijfolie en strooi de venkelzaadjes en het zeezout eroverheen. Snijd ondertussen de komkommer, met schil en al, in kleine reepjes. Je kunt ook een rasp gebruiken (hier kun je mijn favoriet apparaat uit de keuken lezen). Doe de komkommer in een vergiet en druk de komkommer even aan zodat het sap eruit druipt (dit sap kun je door de gootsteen laten lopen of… opdrinken!).

Hak de munt fijn en meng dit samen met de komkommer door de hangop. Schep de yoghurt in een (vrolijk) bakje en strooi er wat komijnzaad over en nog wat fijngehakte munt. Nu heb je raita.

Doe de flatbreads voor 6 minuten in de oven, totdat ze lekker knapperig zijn. Breek ze in grote stukken en leg ze op een plank. Serveer met de raita.

Tip: strooi wat granaatappelpitjes over de raita.

Je kunt met flatbread ook lekkere tosti’s maken, zoals deze.

foto credits: Anouk Boetzer

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk

Over Jet

Foto: Dana van Leeuwen

Begin met mij een gesprek over eten en we raken de komende uren niet uitgepraat. Maar ook als je me vraagt een rondje te joggen of een potje te boksen ga ik graag met je mee. Als we dan tenminste wél ‘s avonds samen gaan koken en wie weet nog even het café in, want dat hoort óók bij een gezonde levensstijl. Je moet goed eten en een keer een kater hebben is geen ramp, alleen de kunst is: wat doe je daarná? En heb je een keer helemaal geen zin in de gym of in een oergezond maal? Maak er vooral geen punt van. Wie de lat te hoog legt, houdt dat niet lang vol. Als je de balans weet te vinden, ben je op je gelukkigst. Dus, voor een happy & healthy leven geldt: niet te streng en al helemaal niet saai. Dat is hoe ik erover denk.
Deze visie, mijn verhaal, tips en adviezen deel ik in mijn boeken “Het boek van Jet” en “Tips van Jet”. In september verschijnt het boek “Uit huis met Jet” voor iedereen die op zichzelf gaat wonen en graag lekker, makkelijk en vers wil koken.

Ook organiseer ik “Dag met Jet” en “Weekend met Jet”. Sinds kort kun je hier, op het forum, meepraten of elkaar juist advies vragen.

Ik schrijf als freelancer over alles wat te maken heeft met voeding, koken, restaurants en sport. Ik ben lang smulpaap- columnist geweest in het Parool, je kunt mijn artikelen lezen in het tijdschrift ExtraLekker én ik schrijf maandelijks voor het tijdschrift AndC. Maar ook op bewegend beeld kun je mij zien in mijn 3-delige serie “Niet Gezond Meer” op NPO3 (23, 30 mei en 6 juni om 21.05) en was ik vorig jaar te zien in het programma Foodmakers op RTL4 én op mijn You-Tube-kanaal.