Diner Lunch Recepten

Fregolasalade met groene asperges

fregolasalade

Fregola kun je vergelijken met parelcouscous; het zijn kleine pastabolletjes uit Sardinië. Tip: je kan de fregola ook in een lichte tuinkruidenbouillon koken in plaats van in alleen water, dit geeft net wat extra smaak aan de salade.

Dit heb je nodig
Voor 4 personen

400 g fregola
200 g groene asperges
100 g doperwten, diepvries
100 g radijsjes
hand munt, fijngehakt
hand basilicum, fijn gehakt
hand dille, fijn gehakt
hand platte peterselie, fijn gehakt
1 sinaasappel
1 citroen
100 g pijnboompitten
50 ml olijfolie
eventueel Parmezaanse kaas

Zo maak je fregolasalade met groene asperges

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een flinke pan water op het vuur. Breek de uiteindes van de asperges; daar waar ze vanzelf breken is het punt waar ze houterig worden. Doe de overgebleven stukken in een ovenschaal met een scheutje olijfolie, wat peper en zout. Masseer de olie even goed met je handen over de asperges. Zet de schaal in de oven voor 15-20 minuten en proef even of de asperges goed gaar zijn. Ze moeten nog wel lekker knapperig zijn.

Zodra het water in de pan kookt, kan de fregola erbij en een snuf zout. Kook de fregola voor ongeveer 15 minuten en proef even of die goed gaar is. Giet de fregola af en spoel af met koud water zodat het niet meer doorgaart. Zet daarna apart. Rooster de pijnboompitten in een warme koekenpan totdat ze goudbruin zijn.

Snijd de radijsjes in plakjes en blancheer de doperwtjes even kort in kokend water zodat ze nog wel mooi groen en knapperig zijn, maar wel net een beetje gaar.

Neem een mooie platte schaal en schep hier de fregola op. Voeg er een flinke scheut olijfolie, het sap van een halve citroen en het sap van een halve sinaasappel en peper en zout aan toe en schep alles even goed om. Verdeel de radijsjes, doperwten en asperges over de fregola en schep nogmaals om. Strooi de pijnboompitten eroverheen, samen met de fijngehakte kruiden.

Tip: heb je te veel gemaakt? Dit de volgende dag eten is ook nog hartstikke lekker.

Check hier meerdere recepten voor salades.

Foto credits: Anouk Boetzer

 

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk

Over Jet

Foto: Dana van Leeuwen

Begin met mij een gesprek over eten en we raken de komende uren niet uitgepraat. Maar ook als je me vraagt een rondje te joggen of een potje te boksen ga ik graag met je mee. Als we dan tenminste wél ‘s avonds samen gaan koken en wie weet nog even het café in, want dat hoort óók bij een gezonde levensstijl. Je moet goed eten en een keer een kater hebben is geen ramp, alleen de kunst is: wat doe je daarná? En heb je een keer helemaal geen zin in de gym of in een oergezond maal? Maak er vooral geen punt van. Wie de lat te hoog legt, houdt dat niet lang vol. Als je de balans weet te vinden, ben je op je gelukkigst. Dus, voor een happy & healthy leven geldt: niet te streng en al helemaal niet saai. Dat is hoe ik erover denk.
Deze visie, mijn verhaal, tips en adviezen deel ik in mijn boeken “Het boek van Jet” en “Tips van Jet”. In september verschijnt het boek “Uit huis met Jet” voor iedereen die op zichzelf gaat wonen en graag lekker, makkelijk en vers wil koken.

Ook organiseer ik “Dag met Jet” en “Weekend met Jet”. Sinds kort kun je hier, op het forum, meepraten of elkaar juist advies vragen.

Ik schrijf als freelancer over alles wat te maken heeft met voeding, koken, restaurants en sport. Ik ben lang smulpaap- columnist geweest in het Parool, je kunt mijn artikelen lezen in het tijdschrift ExtraLekker én ik schrijf maandelijks voor het tijdschrift AndC. Maar ook op bewegend beeld kun je mij zien in mijn 3-delige serie “Niet Gezond Meer” op NPO3 (23, 30 mei en 6 juni om 21.05) en was ik vorig jaar te zien in het programma Foodmakers op RTL4 én op mijn You-Tube-kanaal.