Ontbijt Recepten Zoet

Homemade rozijnenbrood

rozijnenbrood

Je eigen brood maken is superleuk. Let op: ik vraag je wel een dag van tevoren al wat werk te doen. Tip: vermenigvuldig het recept. Snijd de broden en vries ze daarna in. Zo heb je een aantal dagen een sneetje vers rozijnenbrood uit de broodrooster. Heerlijk met roomboter en een plakje kaas. Misschien behoort dat wel tot mijn top 10 van lekkernijen.

Wat heb je nodig
Voor 1 brood

400 g tarwebloem
1 tl kaneel
flinke hand rozijnen
½ tl gedroogde gist
180 ml water
180 ml melk
snuf zout

Zo maak je rozijnenbrood

Dag van tevoren:
Meng in een kom de bloem, kaneel, rozijnen, zout en het gist. Voeg langzaam de melk en het water toe terwijl je roert met een houten pollepel. Doe dit tot er een soort kleverige bal ontstaat. Dek de kom dan af met plastic folie en zet die weg. Zorg dat ‘ie op kamertemperatuur is en minstens 12 tot maximaal 16 uur staat. Na 12 uur moet je deeg minstens 2 keer zo groot zijn en goed kleverig.

Op de dag zelf:
Haal het deeg uit de kom en leg dat op een met bloem bestrooid aanrecht. Kneed het in de vorm van een mooie bal en zorg ervoor dat de bovenkant glad is. Strooi wat bloem op een theedoek, dek het deeg daarmee af en laat het voor een uur rusten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Snijd na een uur een kruis in de bovenkant en leg het deeg op een met bakpapier beklede ovenplaat. Bak voor 45 minuten en doe absoluut niet de deur van de oven open om te kijken, want als je dat niet doet blijft de korst lekker knapperig.

Kijk, hier heb ik ook een recept voor krentenbollen van kwark gemaakt.

foto credits: Anouk Boetzer

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk

Over Jet

Foto: Dana van Leeuwen

Begin met mij een gesprek over eten en we raken de komende uren niet uitgepraat. Maar ook als je me vraagt een rondje te joggen of een potje te boksen ga ik graag met je mee. Als we dan tenminste wél ‘s avonds samen gaan koken en wie weet nog even het café in, want dat hoort óók bij een gezonde levensstijl. Je moet goed eten en een keer een kater hebben is geen ramp, alleen de kunst is: wat doe je daarná? En heb je een keer helemaal geen zin in de gym of in een oergezond maal? Maak er vooral geen punt van. Wie de lat te hoog legt, houdt dat niet lang vol. Als je de balans weet te vinden, ben je op je gelukkigst. Dus, voor een happy & healthy leven geldt: niet te streng en al helemaal niet saai. Dat is hoe ik erover denk.
Deze visie, mijn verhaal, tips en adviezen deel ik in mijn boeken “Het boek van Jet” en “Tips van Jet”. In september verschijnt het boek “Uit huis met Jet” voor iedereen die op zichzelf gaat wonen en graag lekker, makkelijk en vers wil koken.

Ook organiseer ik “Dag met Jet” en “Weekend met Jet”. Sinds kort kun je hier, op het forum, meepraten of elkaar juist advies vragen.

Ik schrijf als freelancer over alles wat te maken heeft met voeding, koken, restaurants en sport. Ik ben lang smulpaap- columnist geweest in het Parool, je kunt mijn artikelen lezen in het tijdschrift ExtraLekker én ik schrijf maandelijks voor het tijdschrift AndC. Maar ook op bewegend beeld kun je mij zien in mijn 3-delige serie “Niet Gezond Meer” op NPO3 (23, 30 mei en 6 juni om 21.05) en was ik vorig jaar te zien in het programma Foodmakers op RTL4 én op mijn You-Tube-kanaal.