van Jet

Italiaans koken met mijn moeder

Hier spreekt een trotse dochter,want mijn moeder heeft namelijk samen met haar broer (mijn oom dus) het Italiaanse kookboek ‘Fratello & Sorella’ ( dat betekent broer & Zus) geschreven en dat ligt nú in de winkel. Dus als je van Italiaans koken houdt…hou je vast.

Het zit namelijk zo: achttien jaar geleden ging mijn oom Frans op vakantie naar Puglia, het zuidelijkste puntje van Italië in de hak van de laars. Hij werd daar verliefd op de Italiaanse Anna en heeft nooit meer het vliegtuig terug naar Amsterdam genomen. Iets waar misschien iedere moeder voor vreest. Zo niet mijn oma. Die ging meteen op Italiaanse les, spreekt nu vloeiend Italiaans met Anna en verheugt zich ieder jaar weer op een bezoek aan Puglia. En ik ook. Op het bezoekje dan hè. Italiaans begint en eindigt bij mij met ‘buona sera’ en ‘molto molto buono’. Die laatste zin rolt er wel heel vaak en makkelijk uit, maar Frans en zijn Anna zijn dan ook meester-koks.

Italiaans koken

Sorella in haar moestuin in de achterhoek

Mijn moeder Karin en Frans hebben elkaar altijd brieven geschreven, later werden dat e-mails. De mooiste en vooral grappigste brieven zijn gebundeld met daarbij voor elk seizoen een geweldig lekker Italiaans recept. Het boek ziet er goddelijk uit met smaakvolle foto’s waardoor je direct een ticket naar Puglia wil boeken, en ook meteen achter het fornuis wil duiken.

Ik zou dus zeggen: als je nog op pad gaat voor de Kerst denk dan ook even aan dit boek voor iemand die van Italiaans koken houdt. Wil je het wat makkelijk voor jezelf maken, dan kun je het boek ook hier bestellen. Maar misschien is het nóg wel leuker om aanstaande zondag naar de Bijenkorf in Amsterdam te komen. Daar zal ze het boek signeren en brengt ik Italiaanse hapjes rond.

Wie weet tot zondag!

Dus nog even voor de duidelijkheid: 10 december van 14.00 tot 16.00 signeert Sorella in de Bijenkorf in Amsterdam op de kookafdeling.

Check ook dit recept van ansjovissaus dat ik heb geleerd van mijn oom Frans.

 

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk

Over Jet

Foto: Dana van Leeuwen

Begin met mij een gesprek over eten en we raken de komende uren niet uitgepraat. Maar ook als je me vraagt een rondje te joggen of een potje te boksen ga ik graag met je mee. Als we dan tenminste wél ‘s avonds samen gaan koken en wie weet nog even het café in, want dat hoort óók bij een gezonde levensstijl. Je moet goed eten en een keer een kater hebben is geen ramp, alleen de kunst is: wat doe je daarná? En heb je een keer helemaal geen zin in de gym of in een oergezond maal? Maak er vooral geen punt van. Wie de lat te hoog legt, houdt dat niet lang vol. Als je de balans weet te vinden, ben je op je gelukkigst. Dus, voor een happy & healthy leven geldt: niet te streng en al helemaal niet saai. Dat is hoe ik erover denk.
Deze visie, mijn verhaal, tips en adviezen deel ik in mijn boeken “Het boek van Jet” en “Tips van Jet”. In september verschijnt het boek “Uit huis met Jet” voor iedereen die op zichzelf gaat wonen en graag lekker, makkelijk en vers wil koken.

Ook organiseer ik “Dag met Jet” en “Weekend met Jet”. Sinds kort kun je hier, op het forum, meepraten of elkaar juist advies vragen.

Ik schrijf als freelancer over alles wat te maken heeft met voeding, koken, restaurants en sport. Ik ben lang smulpaap- columnist geweest in het Parool, je kunt mijn artikelen lezen in het tijdschrift ExtraLekker én ik schrijf maandelijks voor het tijdschrift AndC. Maar ook op bewegend beeld kun je mij zien in mijn 3-delige serie “Niet Gezond Meer” op NPO3 (23, 30 mei en 6 juni om 21.05) en was ik vorig jaar te zien in het programma Foodmakers op RTL4 én op mijn You-Tube-kanaal.