Columns Het Parool

Wie bewaart heeft wat – Mosselen in tomatensaus

Mosselen in tomatensaus

Ik hield deze week een grote nazomerschoonmaak in mijn keuken. De jaarlijkse lenteschoonmaak was er niet van gekomen en ik had de laatste tijd het gevoel dat ik muizen hoorde knagen achterin de oven (kan dat?). In mijn broodtrommel ging de havermout steeds sneller op en ik ontdekte afdrukken van kleine tandjes in de komkommer in de fruitschaal. “Waarom ligt die komkommer dan ook niet in de ijskast!” riep ik nog tegen mezelf, maar ik wist wel beter: het was de hoogste tijd voor een grondige schoonmaak- en opruimdag.
Ik pakte een emmer met veel sop en begon van boven naar beneden, dat heb ik geleerd uit een opruimboek “De Grote Supersopgids:, anders dwarrelt het stof van boven weer naar beneden (waar je dus net zo fijn alles hebt gepoetst). Mijn keuken is heel open, met andere woorden: ik heb vooral planken of kasten zonder deuren. Hoe meer servies, potten en pannen je kunt zien, hoe gezelliger, maar dat betekent ook: meer schoonmaken.
Alle kommetjes sorteerde ik op kleur (vraag me niet hoe lang ik dat in die staat vol ga houden) en al het ‘losse eten’ kreeg een weckpot. De plastic bekers, rietjes en vrolijke kartonnen bordjes wierp ik in een doos waarop ik ‘PICKNICK’ schreef.
De onderste kastjes mét deurtjes waren als laatste aan de beurt. Ik schoof een klein krukje onder mijn kont en één voor één tilde ik het keukengerei tevoorschijn. Ik moest ver grijpen, want het zijn diepe kasten. Ondertussen ging dit allemaal door mijn hoofd: “Krijg nou wat, dit is, dit is die springvorm die ik al een tijd kwijt was. Nou zeg, ik heb wel drie vergieten, dat is veel, zeg! Heee, dit is gek, ik heb vorige week een nieuwe zesteur gekocht, want ik dacht dat ik die per ongeluk in de prullenbak had gegooid, maar nee dus! Natuurlijk, ik heb nog een geweldige mosselpan, helemaal vergeten!” Ik wist meteen wat ik die avond op tafel zou zetten.

Mosselen in tomatensaus

Ingrediënten
2 personen

1 kilo mosselen
300 gram kleine tomaatjes
1 grote teen knoflook
een klein chilipepertje
1 grote ui
2 flinke scheuten lekkere (!) witte wijn
olijfolie
pluk peterselie
zout en peper

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Halveer de tomaatjes en leg ze in een braadslee, samen met de knoflook (in de dunne plakjes) en gehakte chilliepeper. Hussel goed door elkaar en besprenkel met olijfolie en zout en peper. Rooster de tomaten 30 minuten.
Snipper ondertussen een ui en fruit die aan in een mosselpan (of andere grote pan met deksel), laat zeker 15 minuten sudderen op laag vuur. Voeg de mosselen en witte wijn toe. Breng aan de kook en doe het deksel op de pan.  Na ongeveer 5 minuten zijn de mosselen open. Gooi de gesloten mosselen weg. Schep de tomatensaus er doorheen en snipper de peterselie. Serveer met friet of stokbrood. Ook lekker is om kleine stukjes chorizoworst aan de mosselen met tomatensaus toe te voegen.

Lees hier meer smulpapen uit Het Parool

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk

Over Jet

Foto: Dana van Leeuwen

Begin met mij een gesprek over eten en we raken de komende uren niet uitgepraat. Maar ook als je me vraagt een rondje te joggen of een potje te boksen ga ik graag met je mee. Als we dan tenminste wél ‘s avonds samen gaan koken en wie weet nog even het café in, want dat hoort óók bij een gezonde levensstijl. Je moet goed eten en een keer een kater hebben is geen ramp, alleen de kunst is: wat doe je daarná? En heb je een keer helemaal geen zin in de gym of in een oergezond maal? Maak er vooral geen punt van. Wie de lat te hoog legt, houdt dat niet lang vol. Als je de balans weet te vinden, ben je op je gelukkigst. Dus, voor een happy & healthy leven geldt: niet te streng en al helemaal niet saai. Dat is hoe ik erover denk.
Deze visie, mijn verhaal, tips en adviezen deel ik in mijn boeken “Het boek van Jet” en “Tips van Jet”. In september verschijnt het boek “Uit huis met Jet” voor iedereen die op zichzelf gaat wonen en graag lekker, makkelijk en vers wil koken.

Ook organiseer ik “Dag met Jet” en “Weekend met Jet”. Sinds kort kun je hier, op het forum, meepraten of elkaar juist advies vragen.

Ik schrijf als freelancer over alles wat te maken heeft met voeding, koken, restaurants en sport. Ik ben lang smulpaap- columnist geweest in het Parool, je kunt mijn artikelen lezen in het tijdschrift ExtraLekker én ik schrijf maandelijks voor het tijdschrift AndC. Maar ook op bewegend beeld kun je mij zien in mijn 3-delige serie “Niet Gezond Meer” op NPO3 (23, 30 mei en 6 juni om 21.05) en was ik vorig jaar te zien in het programma Foodmakers op RTL4 én op mijn You-Tube-kanaal.