Diner Lunch Recepten

Quinoa met avocado en bimi

Quinoa met avocado

Tegenwoordig heeft Bonduelle van die heel handige quinoa in kleine blikjes: de quinoa is al gaar gekookt, hartstikke lekker en superhandig om te gebruiken als basis voor een salade. Quinoa met avocado al helemaal. Daarna kun je er van alles heerlijks doorheen scheppen. Kook zoveel mogelijk met groenten uit het seizoen; die zijn het lekkerst en ook is het eens wat vriendelijker voor het milieu (dan hoeft het niet van heel ver te komen) en de portemonnee.

Wat heb je nodig

Voor 4 personen

240 g quinoa (4 kleine blikjes van Bonduelle bijvoorbeeld)
200 g bimi of andere stevige groene groente uit het seizoen
10 kleine rode uitjes
1 avocado
200 g yoghurt
2 el tahin
100 ml balsamicoazijn
1 citroen
2 tl honing
1 el mosterd
½ chilipeper
hand basilicum, fijn gehakt
hand peterselie, fijn gehakt
hand dille, fijn gehakt
100 g pompoenpitten

Zo maak je quinoa met avocado en bimi

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de uitjes in partjes (met schil en al) en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel ze ruim met balsamicoazijn en zet ze voor een uur in de oven, tot ze zacht en zoet zijn. Laat ze een beetje afkoelen en pel dan het schilletje eraf.

Gebruik blikjes quinoa van Bonduelle of kook ze zoals op de verpakking staat. Maak ondertussen de dressing; meng hiervoor de tahin, mosterd, de yoghurt, het citroensap en de honing door elkaar. Breng op smaak met peper en zout en blijf goed proeven. Rooster dan even in een koekenpan de pompoenpitjes knapperig. Haal ze uit de pan en gebruik ze om op hoog vuur de bimi te bakken in olijfolie, met de fijngesneden chilipeper, peper en zout.

Doe de quinoa in een grote schaal en schep daar olijfolie, peper, zout en de verse kruiden door. Doe hierop de avocado in stukjes en de rode balsamico-uitjes. Dan doe je de bimi erbovenop, gevolgd door de tahindressing en tot slot nog wat verse kruiden en de pompoenpitjes.

Voor meer salades, klik hier.

foto credits: Anouk Boetzer

 

 

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk

Over Jet

Foto: Dana van Leeuwen

Begin met mij een gesprek over eten en we raken de komende uren niet uitgepraat. Maar ook als je me vraagt een rondje te joggen of een potje te boksen ga ik graag met je mee. Als we dan tenminste wél ‘s avonds samen gaan koken en wie weet nog even het café in, want dat hoort óók bij een gezonde levensstijl. Je moet goed eten en een keer een kater hebben is geen ramp, alleen de kunst is: wat doe je daarná? En heb je een keer helemaal geen zin in de gym of in een oergezond maal? Maak er vooral geen punt van. Wie de lat te hoog legt, houdt dat niet lang vol. Als je de balans weet te vinden, ben je op je gelukkigst. Dus, voor een happy & healthy leven geldt: niet te streng en al helemaal niet saai. Dat is hoe ik erover denk.
Deze visie, mijn verhaal, tips en adviezen deel ik in mijn boeken “Het boek van Jet” en “Tips van Jet”. In september verschijnt het boek “Uit huis met Jet” voor iedereen die op zichzelf gaat wonen en graag lekker, makkelijk en vers wil koken.

Ook organiseer ik “Dag met Jet” en “Weekend met Jet”. Sinds kort kun je hier, op het forum, meepraten of elkaar juist advies vragen.

Ik schrijf als freelancer over alles wat te maken heeft met voeding, koken, restaurants en sport. Ik ben lang smulpaap- columnist geweest in het Parool, je kunt mijn artikelen lezen in het tijdschrift ExtraLekker én ik schrijf maandelijks voor het tijdschrift AndC. Maar ook op bewegend beeld kun je mij zien in mijn 3-delige serie “Niet Gezond Meer” op NPO3 (23, 30 mei en 6 juni om 21.05) en was ik vorig jaar te zien in het programma Foodmakers op RTL4 én op mijn You-Tube-kanaal.