Lunch Recepten

Salade met quinoa en artisjokharten

salade met quinoa en artisjok

In de zomer wordt er veel salade gegeten. Op warme dagen wil je (nou ja, ík tenminste) koud en niet te zwaar eten. En om niet weer meteen aan tomaat, avocado, mozzarella en rucola te denken (niets mis mee trouwens), geef ik je een ander idee. Namelijk deze, tja, hoe zal ik ‘m noemen, easy (en cheap!) Caribbean salade met quinoa en artisjokharten. Het is een salade waarvan je – als het goed is – meer dan de helft van de ingrediënten al in je voorraadkast hebt staan. En denk ook eens aan verse kruiden in plaats van aan sla. Sla is ook hartstikke leuk hoor, maar vergeet ook je kruidentuintje niet.

Salade met quinoa en artisjokAls je graag zelf je lunch maakt en meeneemt, is zo’n salad shaker van Bonduelle bijvoorbeeld (check hier nog even het filmpje van mijn broer om je geheugen op te frissen) echt een topdingetje. ‘s Ochtends stop je allemaal lekkers in de beker, met de dressing en eventueel kruiden (of croutons) apart, en wanneer je de salade wilt gaan eten, voeg je alles bij elkaar, deksel erop, shake je even als een echte bartender en leeg je de beker in een gezellige kom. Klaar!

Dit heb je nodig voor de salade met quinoa en artisjok

Voor 1 à 2 personen
Het is een grote salade, je kunt daarom ook nog wat bewaren voor de volgende dag.

  • 100 gram quinoa (of twee kleine blikjes Bonduelle)
  • 50 gram kleine cherrytomaatjes, doormidden
  • 80-100 edamame boontjes
  • 4 artisjokharten (uit blik) in 4 stukken
  • een klein blikje mais
  • een hand vol van alle kruiden die je in huis hebt, zoals basilicum, dille en bieslook
Voor de dressing
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 volle theelepel lekkere mosterd
  • zeezout en grove peper

Zo maak je salade

Als eerst kook je de quinoa, die laat je daarna even afkoelen. Ik gebruik vaak een blikje quinoa. Maak de dressing door de ingrediënten in een kom door elkaar te roeren. Proef goed of het naar smaak is.

Nu gaan we bouwen, een kind kan de was doen. Stort de quinoa, tomaten, edamame, artisjokken en mais (wel even de spulletjes omspoelen die omgespoeld moeten worden) in de beker en doe de dressing apart. Hak de kruiden fijn, doe die ook in een apart bakje of anders alvast door de salade. Als je van plan bent de salade te gaan eten, voeg dan pas de dressing toe en meng.

Voor meer salades, klik je hier.

Samen met Bonduelle ben ik een ‘salade challenge’ begonnen, om vaker verschillende salades te maken en elkaar daarover te tippen. Dus stél, je maakt een heerlijke salade die je graag wil t opInstagram, doe dat dan met de #saladechallenge.

 

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk

Over Jet

Foto: Dana van Leeuwen

Begin met mij een gesprek over eten en we raken de komende uren niet uitgepraat. Maar ook als je me vraagt een rondje te joggen of een potje te boksen ga ik graag met je mee. Als we dan tenminste wél ‘s avonds samen gaan koken en wie weet nog even het café in, want dat hoort óók bij een gezonde levensstijl. Je moet goed eten en een keer een kater hebben is geen ramp, alleen de kunst is: wat doe je daarná? En heb je een keer helemaal geen zin in de gym of in een oergezond maal? Maak er vooral geen punt van. Wie de lat te hoog legt, houdt dat niet lang vol. Als je de balans weet te vinden, ben je op je gelukkigst. Dus, voor een happy & healthy leven geldt: niet te streng en al helemaal niet saai. Dat is hoe ik erover denk.
Deze visie, mijn verhaal, tips en adviezen deel ik in mijn boeken “Het boek van Jet” en “Tips van Jet”. In september verschijnt het boek “Uit huis met Jet” voor iedereen die op zichzelf gaat wonen en graag lekker, makkelijk en vers wil koken.

Ook organiseer ik “Dag met Jet” en “Weekend met Jet”. Sinds kort kun je hier, op het forum, meepraten of elkaar juist advies vragen.

Ik schrijf als freelancer over alles wat te maken heeft met voeding, koken, restaurants en sport. Ik ben lang smulpaap- columnist geweest in het Parool, je kunt mijn artikelen lezen in het tijdschrift ExtraLekker én ik schrijf maandelijks voor het tijdschrift AndC. Maar ook op bewegend beeld kun je mij zien in mijn 3-delige serie “Niet Gezond Meer” op NPO3 (23, 30 mei en 6 juni om 21.05) en was ik vorig jaar te zien in het programma Foodmakers op RTL4 én op mijn You-Tube-kanaal.