Diner Lunch Recepten

Tomaten uit de oven met ricotta

tomaten uit de oven

Oef, dit gerecht is zo goddelijk lekker en easy. Het is een kwestie van alles in een bakblik leggen en de oven in schuiven. Tomaten uit de oven is heerlijk als side dish bij een stukje vis of vlees of om sneetjes geroosterd zuurdesembrood mee te besmeren.

Ik gebruik pull biber, dat is een kruidenmengsel uit de Turkse keuken (kun je kopen in de Turkse supermarkt). Heb je dat niet in huis of vind je dat te ingewikkeld (of een gedoe) om te kopen, dan kun je in plaats daarvan ook cayennepeper of gerookte paprikapoeder gebruiken.

Dit heb je nodig
4 personen

4 flinke rijpe vleestomaten
200 g verschillende cherrytomaatjes
een pluk verse oregano
1 citroen
½ chilipeper
3 el olijfolie
2 el maple syrup
2 tl pull biber
200 g ricotta
verse peper en zeezout

Extra: een ovenschaal of bakblik

Zo maak je tomaten uit de oven met ricotta

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de vleestomaten in dikke plakken en laat de cherrytomaatjes heel. Doe de tomaten in een ovenschaal en scheur de helft van de verse oregano eroverheen. Snijd een halve chilipeper in kleine stukjes en rasp de schil van de citroen. Doe dit alles, samen met olijfolie, de pull biber en de maple syrup bij de tomaten in de ovenschaal. Hussel alles goed door elkaar. Zet het in de oven voor 10-15 minuten. Schep het in een schaal, knijp er een halve citroen over uit en scheur de rest van de oregano eroverheen. Daarna schep je er nog een flinke klodder ricotta bovenop.

Tip: je kunt ook een verse bol mozzarella erbij serveren in plaats van ricotta.

Tomaten over? Check deze kaastosti met spinazie.

Foto credits: Anouk Boetzer

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk

Over Jet

Foto: Dana van Leeuwen

Begin met mij een gesprek over eten en we raken de komende uren niet uitgepraat. Maar ook als je me vraagt een rondje te joggen of een potje te boksen ga ik graag met je mee. Als we dan tenminste wél ‘s avonds samen gaan koken en wie weet nog even het café in, want dat hoort óók bij een gezonde levensstijl. Je moet goed eten en een keer een kater hebben is geen ramp, alleen de kunst is: wat doe je daarná? En heb je een keer helemaal geen zin in de gym of in een oergezond maal? Maak er vooral geen punt van. Wie de lat te hoog legt, houdt dat niet lang vol. Als je de balans weet te vinden, ben je op je gelukkigst. Dus, voor een happy & healthy leven geldt: niet te streng en al helemaal niet saai. Dat is hoe ik erover denk.
Deze visie, mijn verhaal, tips en adviezen deel ik in mijn boeken “Het boek van Jet” en “Tips van Jet”. In september verschijnt het boek “Uit huis met Jet” voor iedereen die op zichzelf gaat wonen en graag lekker, makkelijk en vers wil koken.

Ook organiseer ik “Dag met Jet” en “Weekend met Jet”. Sinds kort kun je hier, op het forum, meepraten of elkaar juist advies vragen.

Ik schrijf als freelancer over alles wat te maken heeft met voeding, koken, restaurants en sport. Ik ben lang smulpaap- columnist geweest in het Parool, je kunt mijn artikelen lezen in het tijdschrift ExtraLekker én ik schrijf maandelijks voor het tijdschrift AndC. Maar ook op bewegend beeld kun je mij zien in mijn 3-delige serie “Niet Gezond Meer” op NPO3 (23, 30 mei en 6 juni om 21.05) en was ik vorig jaar te zien in het programma Foodmakers op RTL4 én op mijn You-Tube-kanaal.