Columns Het Parool

Het vergeethoekje – Makkelijke verrukkelijke paprikasoep

paprikasoep

Er ligt altijd wel een paprika of twee in mijn groentenla. Ten eerste word ik altijd ontzettend vrolijk van de verschillende, knallende kleuren, ten tweede is het een heel goedkope en super gezonde groente (vitamine C), en ten derde kan ik heel goed los op al die verschillende smaken (bitter, zoet, scherp). Daarom vraag ik vandaag dan ook extra aandacht voor de paprika. Zo, dat is eruit.
Ik heb namelijk sterk het vermoeden dat deze groente in het vergeethoekje is geduwd en dat is jammer. Terwijl juist vergeten groenten al een tijdje hip zijn, zie ik de paprika niet vaak terug op de menukaart.
Paprika’s worden vooral geteeld in Nederland. Nóg een reden om iets vaker naar de sweet pepper te grijpen. “De oogst gaat hartstikke goed, maar de afname kán echt beter,” fluisterde een paprikateler me toe, afgelopen zaterdag op de boerenmarkt in de Jordaan.
Ik heb ‘m niet goed kunnen ontfutselen wat daarvan precies de reden zou kunnen zijn. Is ie te voor de hand liggend? Te Saai? Te makkelijk? Te rood? Te groen? Te Geel? Te Oranje?
Ik zal je zeggen wat ik met paprika’s doe. Even in een flink hete oven met knoflookolie, als voor- of bijgerechtje. Of ik maak er soep van, met veel gember en een extra rood pepertje. Of ik gebruik ze om shakshuka te maken, als ik zin heb in comfort food. Of heel simpel, ik zet ze in reepjes gesneden neer als crudité, met een zelfgemaakte dip voor tijdens het koken. Tenslotte, al helemaal als ik plots een zacht, verschrompeld, geel paprikaatje in mijn ijskast vind, dan draai ik ‘m door mijn smoothie met mango, banaan, water en een lepel kokosolie. Probeer dat ook eens. Leve de paprika.

Makkelijke verrukkelijke paprikasoep

Ingrediënten
2 personen

8 verschillende kleuren paprika’s (mogen ook puntpaprika’s zijn). Hoe meer kleuren, hoe vrolijker in de keuken.
1 rode ui
5 tenen knoflook
verse gember ±2 centimeter
500 ml kippenbouillon (dit heeft mijn voorkeur, mag natuurlijk ook groentebouillon zijn)
¼ rode peper, fijn gehakt (optioneel)
olijfolie
zout
peper

Snijd de ui grof en doe deze in een soeppan met flink veel olijfolie. Laat mooi glazig worden. Snijd de knoflook en gember in plakjes en fruit die mee op laag vuur. Je zou er ook een klein pepertje aan kunnen toevoegen, als je van pittig houdt. Snijd de paprika’s in grove repen en doe ze bij de uien in de pan. Zet het vuur hoog en blijf goed roeren. Na een paar minuten mag de bouillon erbij. Draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat 15 minuten sudderen. Als de paprika’s zacht zijn, pureer je alles. Ik vind het lekker om een dikke, grove substantie te houden. Je kunt natuurlijk ook meer water toevoegen, als je van een ietwat gladdere soep houdt. Breng op smaak met zout en vers gemalen peper, eventueel een kloddertje crème fraîche en wat gesnipperde peterselie om het af te maken, en serveer.

Wie je nog meer smulpapen lezen? Klik dan hier.

Waarschijnlijk vind je dit ook leuk

Over Jet

Foto: Dana van Leeuwen

Begin met mij een gesprek over eten en we raken de komende uren niet uitgepraat. Maar ook als je me vraagt een rondje te joggen of een potje te boksen ga ik graag met je mee. Als we dan tenminste wél ‘s avonds samen gaan koken en wie weet nog even het café in, want dat hoort óók bij een gezonde levensstijl. Je moet goed eten en een keer een kater hebben is geen ramp, alleen de kunst is: wat doe je daarná? En heb je een keer helemaal geen zin in de gym of in een oergezond maal? Maak er vooral geen punt van. Wie de lat te hoog legt, houdt dat niet lang vol. Als je de balans weet te vinden, ben je op je gelukkigst. Dus, voor een happy & healthy leven geldt: niet te streng en al helemaal niet saai. Dat is hoe ik erover denk.
Deze visie, mijn verhaal, tips en adviezen deel ik in mijn boeken “Het boek van Jet” en “Tips van Jet”. In september verschijnt het boek “Uit huis met Jet” voor iedereen die op zichzelf gaat wonen en graag lekker, makkelijk en vers wil koken.

Ook organiseer ik “Dag met Jet” en “Weekend met Jet”. Sinds kort kun je hier, op het forum, meepraten of elkaar juist advies vragen.

Ik schrijf als freelancer over alles wat te maken heeft met voeding, koken, restaurants en sport. Ik ben lang smulpaap- columnist geweest in het Parool, je kunt mijn artikelen lezen in het tijdschrift ExtraLekker én ik schrijf maandelijks voor het tijdschrift AndC. Maar ook op bewegend beeld kun je mij zien in mijn 3-delige serie “Niet Gezond Meer” op NPO3 (23, 30 mei en 6 juni om 21.05) en was ik vorig jaar te zien in het programma Foodmakers op RTL4 én op mijn You-Tube-kanaal.